Majken, min Majken

Hösten 2014 fick Majken diagnosen akut lymfatisk leukemi och livet blir aldrig någonsin detsamma igen...

Livet på ön

Underhållsfas 1 ALL, Gotland, Majken, barncancer, blodvärden, blogg, leukemi Permalink2
Provtagningen igår på Visby lasarett visade att Majken hade ganska dåliga värden, men ingen katastrof. Neutrofila 0,7 och HB prick 80. Trombocyterna hade däremot vänt uppåt sedan sist och det är ett gott tecken och betyder troligtvis att alla andra värden vänder upp lite snart igen. Man har lärt sig en del sedan den 6 november 2014... Man kan en massa om värden och medicinering och cellgifter och om leukemi vid det här laget. Önskar så att det inte var så. Att vi inte hade behövt veta, men det hjälps inte. Det är som det är.

Återigen har det funkat utmärkt att ta prover här på ön. Sköterskan var underbar på alla sätt vid själva provtagningen och försökte underlätta för Majken så gott hon kunde. Det hjälpte föga, men hon försökte i alla fall och vad mer kan man begära. 

Sedan kontrollerade sköterskan noggrant att svaren kommit från labb ett par timmar senare och ringde till Q84 i Stockholm för att dubbelkolla att de också fått svaren. Och till sist ringde hon upp mig och levererade resultaten så att jag inte skulle behöva vänta på svaren eftersom värdena var låga. Hon bedyrade att hon var van att sätta nålar och ordna blodtransfusioner så det behövde jag inte oroa mig för och hon gav mig sitt nummer. Så att jag kunde ringa direkt till henne om jag ville. På riktigt. 

Jag vet inte vad jag ska säga... Det är nästan som att komma till en annan planet och skäl nog att överväga en permanent flytt till denna ljuvliga ö. På riktigt. 

Onkologen på ALB tyckte dock att vi kunde avvakta och om vi inte märker att hon blir jättetrött och hängig så behöver hon ingen transfusion just nu. Värdena bör som sagt vända upp nu. Vi får se.

Medan vi avvaktar njuter vi av den kalla sommaren så gott det går. Majken får ändå inte vara i solen så strunt samma om vädret inte är det bästa just nu. 

Majken, min fina Majken, solen kommer igen ett annat år. Nu är det fokus på ditt år. Eller dina år. Det andra finns alltid kvar till en annan tid.


Tur ändå...

Underhållsfas 1 ALL, Gotland, HB, Majken, barncancer, blogg, leukemi Permalink2
Hon har varit väldigt trött ett par dagar, min fina flicka. Sovit länge, sovit på dagen, somnat tidigt. Oron gnager. Har hon för lågt blodvärde? Kommer hon bli sjuk nu? Måste vi fara hem nu? 
 
Senaste blodproven från i måndags visade HB 90 och det är ok, först under 80 är värdet så lågt så man behöver ge henne blod intravenöst på sjukhus. Vi får avvakta och se ännu en dag om hon verkar bli tröttare. På måndag är det dags för nya prover igen, då vet vi säkert.
 
Tänk vilken tur vi har ändå, har jag tänkt, som har kunnat åka till Gotland precis som vi brukar, som vi gör varje sommar. Men man ska inte tänka så, då händer det alltid nåt. Fast så kan man ju inte heller tänka.
 
Bättre att fortsätta tänka att vi har tur. En sådan innerlig tur att just Gotland och Stockholm samarbetar gällande cancerpatienter och har samma journalsystem. Sådan innerlig tur att det funkar att vi tar prover här på lasarettet med vana sköterskor som vet att vi kommer. Sådan e v i n n e r l i g tur att det är just till Gotland som vår familj alltid åker. Så att något fick fungera som vanligt i alla fall - annorlunda på många sätt, men ändå som vanligt. Mest kanske för Majkens syskons skull, så inte cancern fick ta hela deras sommar också.
 
Majken kämpar på med sina biverkningar, tabletter och stick i fingret. Det gick inte bättre att ta stick i fingret här på Gotland, men inte sämre heller. Och de var hemskt gulliga som jobbar på lasarettet så det känns tryggt där. De vet vilka vi är och varför vi är där och är vana vid sjuka barn. Det blev inte fel och de ringde från onkologen på Astrid Lindgren ett par dagar senare och levererade resultaten (fast vi hade redan ringt innan och kontrollerat att alla svar hade kommit som de skulle - vi tar inget för givet) och gav direktiv kring fortsatt underhåll med tabletter. Fantastiskt! Fantastiskt ändå att det är nåt som funkar!
 
Och tur. Tur för oss, som kan vara här i vårt sommarparadis och ha ett barn med cancer. Tur ändå, Majken, min Majken. Tur i oturen. Eller vad man nu ska kalla det. 


 
 
 

Finaste flickan i världen

Underhållsfas 1 ALL, Majken, barncancer, blogg, leukemi, vändningen Permalink4

Finast i världen, Majken, min Majken, det är du! Lyckligaste mamman i världen, det är jag! För du mår bra och då mår jag bra och hela världen ler mot oss. 


Till top