Majken, min Majken

Hösten 2014 fick Majken diagnosen akut lymfatisk leukemi och livet blir aldrig någonsin detsamma igen...

I tårar...

Underhållsfas 1 ALL, Majken, barncancer, blogg, fuckcancer, leukemi, siggesta gård Permalink2
Nä nu sitter jag i bilen och gråter. Gråter över att människor är snälla och gråter för att livet blev så här. 
 
Imorgon fyller Majken tre år. Tre år är den lilla själen och kroppen och hon är så otroligt fin. Vi ska fira med pompa och ståt! Hon önskar sig tårta och bullar och kakor såklart så hon får välja ut på bageriet. Sedan vill hon gärna åka och klappa hästarna i stallet som vi gjorde för någon månad sedan för det tyckte hon var så mysigt. 
 
Eftersom äldsta dottern har danslektion här vid stallet idag så måste jag vänta här en stund på henne. Jag tog mod till mig och knackade på hos ridläraren och sade att vi gärna ville komma hit och klappa lite på hästarna imorgon. "Min dotter är sjuk", sa jag, "så hon kan behöva lite uppmuntran". Jag blev tårögd när jag sa det för det blir så verkligt när man säger det högt så där till någon, samtidigt som det fortfarande är helt overkligt. Ridläraren ordnade genast till så att Majken dessutom ska få en liten ridtur här på gården imorgon. Någon av de snälla tjejerna här ska leda runt henne och hon ska få rida - som hon älskar! "Jag har själv en dotter som varit sjuk, så jag vet hur det känns", sa den fina människan och så stockade det sig i halsen för oss båda två. 
 
Och nu sitter jag här och hoppas att ingen ser mig när stora tårar rullar nedför mina kinder. Både rörd och ledsen. Är så tacksam för alla fina människor som förstår och för alla fina människor som inte kan förstå, men som ändå gör allt för att livet ska bli lättare för oss och för Majken. Är så ledsen för att vårt liv ser ut så här just nu och att vi behöver denna omtanke så mycket. 
 
Majken på hästryggen för första gången, Gotland sommaren 2014.

 
Majken, min Majken, älskar dig så oerhört mycket. Vi kämpar till oss många bra stunder så att de svåra blir lättare att bära. Imorgon ska bli en bra dag. Imorgon är det din dag, inte cancerns. 
 
 

Nya ställen och sövande sprayer...

Underhållsfas 1 ALL, Majken, barncancer, blogg, leukemi, provtagning Permalink0
Jo men visst gick det lite bättre idag? Sticket i fingret var traumatiskt som vanligt med skrik och tårar, men nog gick det lite bättre än sist. Allt är relativt. 

Sköterskan var väldigt bra den här gången, lugn och pedagogisk - och snabb! Majken satt i vagnen och jag satt bredvid och kunde se henne i ögonen och prata lugnande och det gjorde också sitt till för att det skulle gå lite bättre. Tror jag.

Jag har varit inne på att gå till någon vårdcentral som är ansluten till KS labb istället för att åka till ALB och ta sticket. Detta bara för att bryta ett mönster och se om det går bättre då. Men jag hittade ingen vårdcentral som det funkade med, de jag kollade, som stod med på listan av anslutna som jag fått av ALB, hade antingen lagt ned eller kunde inte ta sådana prov. Tips någon? 

Det blev ALB idag för oss igen och det känns ändå tryggt för mig och jag hoppas det ska gå bättre för Majken i framtiden. Vi får kämpa på.

Imorgon är det dags för spruta i benet igen. Den här gången ska vi prova nässpray som söver lätt för att minska traumat med att sätta nål och att ge sprutan. Tanken är att hon ska sova sig igenom hela proceduren. Risken är dock att det blir minst lika, eller ännu mer, traumatiskt att ge nässprayen som att sätta nål och ge spruta. Ikväll har vi bekantat oss med den sprutliknande manicken som nässprayen ges med. Vi har fått en som Majken kan leka med och spruta vatten med så det inte ska vara så otäckt när de ger den. Majken är mycket skeptisk till det hela och vill absolut inte prata om vad som ska hända. Hon håller för min mun när jag ska försöka förklara vad som ska hända och förbereda henne. Men vi får kämpa på med den här sprayen också, ge det ett försök. 


Nya vårdcentraler och sövande sprayer... Majken, min Majken, hoppas du ser att vi bara försöker hjälpa dig och inte vill traumatisera dig mer med våra nya idéer. Hoppas du ser att vi helt enkelt inte vill acceptera att du ska vara rädd och ledsen hela tiden. Vi vill så gärna att det finns metoder och sätt som gör livet som leukemisjuk lättare att leva. Det är inte mycket vi kan göra, mycket hemskt ska du gå igenom hur vi än gör, men kanske kan vi lindra något. Kanske kan vi ta udden av något ont. Hoppas det.


Länge leve falukorven!

Underhållsfas 1 ALL, Hon äter, Majken, barncancer, blogg, falukorv, korvstroganoff, leukemi Permalink0
Stoppa pressarna, hon äter!
 
Plötsligt händer det, som man brukar säga. Från att inte ha ätit annat än enstaka tuggor en gång om dagen sedan förra fredagen (!), så fullkomligt vräkte Majken i sig den gamla hederliga korvstroganoffen ikväll! Och ja, jag vet att falukorv inte är någon söndagsmat, men plötsligt sade hon att hon ville ha korvstroganoff och då blev det korvstroganoff. Och vi är beredda att äta det hela veckan lång om det är vad som krävs för att hon ska få i sig lite näring. 
 

 
Jag vågade knappt titta medan hon åt. Hon tog mer och mer och mer. Till slut när hon var nästan klar tog jag en bild för att dokumentera händelsen. Så knäpp har jag blivit. 
 
Hon har blivit väldigt smal och tunn, vilket inte är så konstigt när hon i stort sett inte ätit någonting på en och en halv vecka. Vi trugar henne med allt från glass till yoghurt, ris och pommes. Inget har gått ner. Ett smörgåsrån på en hel dag, inget mer. Men nu ikväll - tre portioner! Hurra, länge leve falukorven!
 
 
 
Majken, min Majken, jag hyllar korvstroganoffen ikväll och jag hyllar dig för alltid! Hoppas, hoppas att detta var vändningen och att aptiten nu kommer tillbaka, så du inte försvinner alldeles.
 
Till top