Majken, min Majken

Hösten 2014 fick Majken diagnosen akut lymfatisk leukemi och livet blir aldrig någonsin detsamma igen...

Kämpa lite till, alla hjältar där ute!

Underhållsfas 1 ALL, Majken, barncancer, leukemi Permalink5
Lilla Majken, hon har kämpat idag med sina tabletter. Det är inte alltid så lätt att få i sig 2-4 små gula tabletter tre gånger om dagen då man bara är tre år gammal. Hon vill inte, hon vill göra annat, hon är trött och vill inte hålla på mer, inte samarbeta. Hon är som sagt tre år. Att svälja tabletter flera gånger om dagen ska inte vara en treårings uppgift. 

Och det blir inte lättare av att kortisonet gör att hon blir retlig, arg och känslig, (det har dessutom bara börjat, denna dag två av fem med kortisonbehandling). 

Men så är detta också det sista, sista jobbiga som sker efter ett sjuhelvetes år. Sista, sista. Så det är bara att ta sig igenom och kämpa på lite till, det allra sista lilla. 

Vi trugar och mutar och fånar oss för att tabletterna ska gå ner. Ska det komma en häst? Eller är det "krypråttan" som ska servera tabletten idag? Krypråttan är ett djur som Majken har hittat på för att få i sig tabletterna. Då kryper mamma eller pappa runt på golvet som galningar och piper henne i tårna - vad gör man inte?? Ikväll hörde jag mig själv lova att hon ska få välja nåt i leksaksaffären imorgon, vad som helst, bara hon tar den sista tabletten. Hon spottade ut den säkert tio gånger, men till slut gick den ner, den också. Gudarna ska veta att vår fina kämpe är värd alla leksaker i hela affären. 
Jag hörde Barncancerfondens radioreklam med Foppa häromdagen. Jag har hört den förut, men av någon anledning slog den till hårt just denna dagen. 
"Han har gått igenom saker som inget barn ska behöva gå igenom", säger Foppa om den lilla killen i reklamen som behandlats för leukemi i två år. Han är en riktig hjälte, menar Foppa, vad är en OS-medalj mot det? Det slog till så hårt i mig denna dag! Att jag vet precis vad Foppa menar. Att mitt lilla barn är ett av de små barnen som har gått igenom saker som inget barn ska behöva gå igenom och hon är en sann hjälte.

Nu ligger hon tryggt här bredvid mig och sover lugnt. Men överallt i vårt land ligger barn på sjukhus inatt, barn som har cancer. Barn som blivit stuckna med nålar, som har slangar överallt, som mår dåligt av sina mediciner, som gråter, som skriker och som aldrig blir desamma igen. 

Jag tänker på alla er fina hjältar nu när jag ligger bredvid min egna lilla hjälte och inte kan sova. Kämpa lite till, vill jag viska till er allihop. Imorgon är en ny dag och kanske är ni lite starkare då, kanske är allt lite lättare då. 

En av dessa hjältar finns i mina tankar natt som dag dessa dagar. Dina, Malin och Anders, ni finns ständigt i våra tankar och vi sänder all vår kraft till er så att ni orkar kämpa lite till. 

Majken, min Majken, min hjälte, mitt allt. Bara några dagar kvar med kortison. kämpa lite till du också. Sedan är det över! Går knappt att fatta, men så är det verkligen. 


Till top